Algorytm dla bobu

Gotuję tylko wtedy, gdy muszę albo chcę. Na szczęście to pierwsze zdarza się rzadko (to drugie jeszcze rzadziej). Dostałam paczkę bobu do przetworzenia. Efekt końcowy (który znam i lubię) to gotowany bób podany na ciepło polany bułką tartą. Umyłam bób i szukam w necie informacji, jak go gotować. Znajduję treści sprzeczne:

Bób wrzuca się do garnka i zalewa zimną wodą. […] Gotujący się bób należy obficie posolić, co pozwoli wydobyć jego wyjątkowy smak (beszamel.se.pl)

W garnku zagotuj wodę. Do gotującej się wody wrzuć przepłukany bób. Dodaj też łyżeczkę cukru. […] Taka odrobina słodyczy sprawia, że bób smakuje intensywniej (aniagotuje.pl)

Może to przepisy dla konkurujących ze sobą restauratorów? Ja potrzebuję po prostu gotowanego bobu i zapewniam, że algorytm poniżej go zapewnia.

Pre-conditions:

  • dostęp do kuchni, czyli pomieszczenia z dostępem do bieżącej wody oraz kuchenką umożliwiającą obróbkę termiczną
  • sprzęty kuchenne: garnek, patelnia i jakaś szpatułka/łyżka/widelec
  • składniki spożywcze: bób, masło, bułka tarta, ewentualnie sól/cukier

Steps:

  1. Umyj bób
  2. Umieść bób w garnku
  3. Nalej obficie wody do garnka
  4. Postaw garnek na kuchence i uruchom obróbkę termiczną (dla kroków 2-3-4 można zastosować alternatywną kolejność 3-4-2, przy czym 2 dopiero po zagotowaniu wody)
  5. Dosyp do smaku sól albo cukier (albo pomiń ten krok)
  6. Co jakiś czas dźgnij pojedynczy bób widelcem, aby sprawdzić czy twardy ALBO weź go do spróbowania
  7. Gdy sample jest organoleptycznie ok, rozpuść masło na patelni i wsyp na patelnię bułkę tartą
  8. Po udanym połączeniu masła z bułką zdejmij garnek i patelnię z kuchenki
  9. Polej bułką tartą bób

Post-conditions: gotowany bób polany bułką tartą