Gotuję tylko wtedy, gdy muszę albo chcę. Na szczęście to pierwsze zdarza się rzadko (to drugie jeszcze rzadziej). Dostałam paczkę bobu do przetworzenia. Efekt końcowy (który znam i lubię) to gotowany bób podany na ciepło polany bułką tartą. Umyłam bób i szukam w necie informacji, jak go gotować. Znajduję treści sprzeczne:
Bób wrzuca się do garnka i zalewa zimną wodą. […] Gotujący się bób należy obficie posolić, co pozwoli wydobyć jego wyjątkowy smak (beszamel.se.pl)
W garnku zagotuj wodę. Do gotującej się wody wrzuć przepłukany bób. Dodaj też łyżeczkę cukru. […] Taka odrobina słodyczy sprawia, że bób smakuje intensywniej (aniagotuje.pl)
Może to przepisy dla konkurujących ze sobą restauratorów? Ja potrzebuję po prostu gotowanego bobu i zapewniam, że algorytm poniżej go zapewnia.
Pre-conditions:
- dostęp do kuchni, czyli pomieszczenia z dostępem do bieżącej wody oraz kuchenką umożliwiającą obróbkę termiczną
- sprzęty kuchenne: garnek, patelnia i jakaś szpatułka/łyżka/widelec
- składniki spożywcze: bób, masło, bułka tarta, ewentualnie sól/cukier
Steps:
- Umyj bób
- Umieść bób w garnku
- Nalej obficie wody do garnka
- Postaw garnek na kuchence i uruchom obróbkę termiczną (dla kroków 2-3-4 można zastosować alternatywną kolejność 3-4-2, przy czym 2 dopiero po zagotowaniu wody)
- Dosyp do smaku sól albo cukier (albo pomiń ten krok)
- Co jakiś czas dźgnij pojedynczy bób widelcem, aby sprawdzić czy twardy ALBO weź go do spróbowania
- Gdy sample jest organoleptycznie ok, rozpuść masło na patelni i wsyp na patelnię bułkę tartą
- Po udanym połączeniu masła z bułką zdejmij garnek i patelnię z kuchenki
- Polej bułką tartą bób
Post-conditions: gotowany bób polany bułką tartą